Cara Sebenar Siang Ikan Keli, Kena Buang Darah Beku Barulah Tak Hanyir & Berbau Selepas DiMasak

Posted by mimisabreena on Wednesday, February 7, 2018

Sebenarnya untuk menyiang ikan keli mahupun apa juga jenis ikan air tawar ada caranya. Ada bahagian darah beku yang perlu dibuang. Jika salah teknik menyiang, ikan yang dimasak pasti akan rasa hanyir dan berbau selepas dimasak. Letaklah macam-macam jenis petua pun untuk hilangkan bau tersebut ia tetap tak hilang.

Menurut perkongsian oleh Aris Farhan yang juga Pengasas, Hamka Freshmart beliau kongsikan cara menyiang ikan keli yang sebenar sebagai rujukan.

Berikut antara perkongsian lelaki ini;

Abang nak kongsi pada kalian khususnya pada anak dara dan anak teruna di luar sana cara asas menyiang ikan keli dan teknik membuang objek (darah beku) hanyir dalamannya. Buat yang gemar makan ikan air tawar seperti keli, patin, dan keturunannya , pasti mahu rasanya yang tidak hanyir dan berbau ketika masak dan makan.

Sebenarnya di dalam perut ikan-ikan seperti ini ada objek utama yang menjadi punya hanyir seekor ikan itu jika tidak dibuang. Engkau buatlah macam mana pun, kalau tidak buang bendalah ini, ia tetap hanyir, percayalah.

Jadi, kalian boleh tengok cara-cara menyiang ikan keli ini pada gambar dibawah. Tetapi ingat, jangan engkau cari bendalah hanyir tu dalam ikan yang tidak ada kena mengena seperti ikan Nun, mahu sebesar rumah bendalah hanyir tu. Kahkahkah.

BACA JUGA: Cara Simpan Ikan Supaya Kekal Segar Selama Berbulan-Bulan

Cara-Caranya:

1. Ikan keli yang diambil dari peti ais. Rendam dulu dalam air. Kalau yang masih hidup, cara mematikannya engkau boleh search di youtube, ada seorang ustaz dari seberang ada mengajarkan kaedah terbaik mematikan tanpa menyeksa ikan ini.

2. Gunting muncung ikan ini untuk buang sesungut dan mulutnya. Tapi, kalau kalian nak masak sekali sesungut ini, itu hak kalian. Hahaha.

cara siang ikan, cara siang ikan keli, cara siang ikan keli supaya tak hanyir, ikan keli hanyir, ikan keli berbau, ikan keli sedap, cara masak ikan keli

3. Belah perut ikan secara menegak dari garisan bawah mulut ikan keli ini sampai ke titik tengah (pusat). Kalau kalian nak mula dari titik tengah ke mulut pun boleh. Ikut keselesaan.

cara siang ikan, cara siang ikan keli, cara siang ikan keli supaya tak hanyir, ikan keli hanyir, ikan keli berbau, ikan keli sedap, cara masak ikan keli

4. Kemudian, buang segala organ dalaman ikan ini sebersih mungkin. Ingat, sediakan bekas nak kumpul organ ni. Jangan engkau masuk dalam sinki pula, tersumbat pula nanti.

cara siang ikan, cara siang ikan keli, cara siang ikan keli supaya tak hanyir, ikan keli hanyir, ikan keli berbau, ikan keli sedap, cara masak ikan keli

5. Ha ini kaedah nak buang objek hanyir tu, engkau tekan belakang ini gunakan jari telunjuk. Sebab nak mudah keluarkan bendalah tu.

cara siang ikan, cara siang ikan keli, cara siang ikan keli supaya tak hanyir, ikan keli hanyir, ikan keli berbau, ikan keli sedap, cara masak ikan keli

6. Plup! Maka terkeluarlah objek darah beku hanyir tersebut. Ada dua ya, sebelah kiri dan kanan. Maka buanglah ia. Kalau kau nak bau dulu pun boleh. Hahaha.

cara siang ikan, cara siang ikan keli, cara siang ikan keli supaya tak hanyir, ikan keli hanyir, ikan keli berbau, ikan keli sedap, cara masak ikan keli

7. Ha ini bendanya, selalu berwarna hitam pekat atau keemasan. Ikut jenis ikan tersebut. Bau memang hanyir.

cara siang ikan, cara siang ikan keli, cara siang ikan keli supaya tak hanyir, ikan keli hanyir, ikan keli berbau, ikan keli sedap, cara masak ikan keli

8. Dah dapat sila buang jauh-jauh. Jangan engkau buat batu cincin pula ya. Haha.

cara siang ikan, cara siang ikan keli, cara siang ikan keli supaya tak hanyir, ikan keli hanyir, ikan keli berbau, ikan keli sedap, cara masak ikan keli

9. Akhirnya, baru bersih lagi suci ikan kita. Sudah boleh masak berlada ke, bakar salai ke, atau goreng kunyit sahaja. Selamat mencuba!

cara siang ikan, cara siang ikan keli, cara siang ikan keli supaya tak hanyir, ikan keli hanyir, ikan keli berbau, ikan keli sedap, cara masak ikan keli

Jika ia bermanfaat, mohon share sebanyak mungkin di facebook anda. Terima kasih.

BACA JUGA: Petua Tentang Ikan Yang Wajib Surirumah Tahu

The post Cara Sebenar Siang Ikan Keli, Kena Buang Darah Beku Barulah Tak Hanyir & Berbau Selepas DiMasak appeared first on Petua Ibu.



from Petua Ibu http://ift.tt/2EP157Y

Previous
« Prev Post

Related Posts

February 07, 2018

0 comments:

Post a Comment