Amalan memakan keledek (keladi) ungu dipercayai dapat menurunkan risiko menghidap barah kolon sehingga enam kali ganda.
Penyelidikan yang dijalankan Universiti Pennsylvania State, Amerika Syarikat itu mendapati, keledek ungu dapat menyekat penyebaran sel stem kanser dalam usus besar.
Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutritional Biochemistry itu dijalankan ke atas babi yang mempunyai sistem penghadaman hampir sama seperti manusia
Salah seorang penyelidik, Prof. Jairam Vanamala berkata, babi yang diberi makan keledek ungu didapati mempunyai protein pemusnah dikenali sebagai interleukin-6 (IL-6), enam kali ganda lebih rendah daripada kumpulan yang diberi diet normal. Sebagai rekod, IL-6 boleh mencetuskan tumor dan penyakit radang usus yang lain.
“Kami dapati kentang putih mempunyai sebatian kimia yang berguna tetapi keledek ungu yang kaya beta karotena mempunyai konsentrasi sebatian antiradang dan antioksidan yang lebih tinggi.
“Menerusi penemuan ini, kami menjadikan keledek ungu sebagai model untuk mengkaji manfaat kentang lain kepada kesihatan pada masa depan,” katanya.
BACA JUGA: Detox Kempis Perut, Wanita Ini Kongsi Cara Buat Air Detox Guna Green Tea Cap Boh
The post Makan Keledek Ungu Mampu Mengurangkan Risiko Kanser Usus appeared first on Petua Ibu.
from Petua Ibu http://ift.tt/2DH9ucp
0 comments:
Post a Comment