Cara Hasilkan Kunyit Segar Kisar Yang Tahan Lama. Boleh Guna Untuk Pelbagai Jenis Masakan

Posted by mimisabreena on Thursday, April 18, 2019

Ada tak yang suka masak pakai kunyit segar @ hidup? Guna herba ni memang masakan lebih enak dan lebih wangi. Berbeza jika kita guna kunyit serbuk. Bagi yang nak cuba, boleh ‘follow’ resipi perkongsian saudari Linda Mokhtar ini.

Untuk menghasilkan kunyit hidup kisar ini, caranya mudah sahaja. Anda hanya memerlukan:

BAHAN-BAHAN:

  • Kunyit segar | dibersihkan kulitnya
  • Beberapa keping asam gelugur
  • Sedikit garam
  • Botol @ balang

CARA-CARA:

  1. Kisar halus kunyit dan masukkan ke dalam balang.

2. Kemudian msukkan beberapa keping asam gelugur dan juga sedikit garam. Ia bertujuan untuk memastikan kunyit kisar tahan lama dan kekalkan warna kunyit ini.

3. Simpan di dalam peti sejuk. Keluarkan apabila mahu menggunakannya. Ia sesuai digunakan untuk memasak pelbagai jenis sajian yang ada menggunakan kunyit, untuk memerap ikan, ayam dan sebagainya.

The post Cara Hasilkan Kunyit Segar Kisar Yang Tahan Lama. Boleh Guna Untuk Pelbagai Jenis Masakan appeared first on Petua Ibu.



from Petua Ibu http://bit.ly/2KQcB9T

Previous
« Prev Post

Related Posts

April 18, 2019

0 comments:

Post a Comment