Tidak ada yang lebih sihat daripada hasil tanaman serta makanan yang subur, segar, dan tidak ada yang lebih mengecewakan daripada merosakkannya sebelum anda boleh memakannya. Oleh itu, petua kali ini dapat membantu dan mengekalkan makanan anda lebih supaya lebih segar lagi, menjimatkan wang serta mengurangkan sisa terbuang.
Panduan #1
Beli hanya apa yang anda perlukan. Berhati-hati dengan jenis buah-buahan, sayuran serta makanan yang cepat rosak seperti pisang, jagung, kacang hijau, cendawan dan strawberi. Jadi, habiskan makanan seperti ini dulu sebelum beli stok baru. Ingat tu!
Trik Padu:
Kami cadangkan anda agar membungkus bahagian batang pisang dengan plastik untuk melambatkan proses masak. Juga, letakkan sebiji epal kedalam karung kentang yang dibungkus dalam jaring agar kentang anda tidak tumbuh akar.
Panduan #2
Jangan simpan buah-buahan dan sayur-sayuran bersama-sama. Banyak buah-buahan melepaskan gas etilena yang tinggi, dan sayuran sensitif terhadapnya. Meletakkan kedua-dua mereka boleh membuat sayur-sayuran merosakkan lebih cepat. Sesetengah buah-buahan yang melepaskan gas yang perlu disejukkan kecuali epal, cantaloupe, madu dan aprikot.
Panduan #3
Tidak semuanya harus masuk ke dalam peti sejuk. Kentang, bawang, bawang putih dan skuasy tidak perlu didinginkan. Selagi anda menyimpannya di tempat yang sejuk, gelap, seperti pantri atau ruang bawah tanah anda, mereka boleh bertahan selama berminggu-minggu.
Panduan #4
Sentiasa simpan tomato pada suhu bilik. Berikan cahaya matahari dan jauhkan dari dapur.
Panduan #5
Basuh beri (strawberi, beri biru, dll) segar dengan cuka putih dan tiga bahagian air. Keringkan buah sebelum menyimpannya dalam bekas plastik atau kaca.
Panduan #6
Simpan sayur-sayuran di bahagian bawah peti sejuk. Buang bahagian atas lobak sebelum disejukkan untuk membantu mengekalkan kelembapan.
Panduan #7
Buah-buahan dan sayur-sayuran memerlukan udara untuk tetap segar, jadi menyimpannya dalam bekas tertutup atau beg plastik hanya akan membuat mereka merosakkan lebih cepat.
Panduan #8
Sayur hijau seperti salad perlu dibasuh, kering dan dibungkus longgar dengan surat khabar dan diletakkan di dalam beg plastik yang berlubang di dalam laci peti sejuk.
Sumber: American Home Shield
The post 8 Rahsia Ini Buatkan Sayur Dan Buah-Buahan Anda Kekal Segar Dan Tahan Lama appeared first on Petua Ibu.
from Petua Ibu https://ift.tt/2w4ne14
0 comments:
Post a Comment