Sayangnya kalau buang nasi mentah. Orang kata tak baik buang nasi, sama macam kita buang rezeki. Apa pun, sebenarnya ada 5 petua memulihkan nasi mentah yang anda boleh lakukan untuk dapatkan kembali nasi yang gebu.
Petua Memulihkan Nasi Mentah
1. Tambah Air
Campurkan setengah cawan air pada nasi yang mentah. Letakkan penutup rice cooker dan tekan suis. Biarkan seketika hingga naik bau nasi. Stim yang terhasil membantu menjadikan nasi mentah kembali gebu dan boleh dimakan.
2. Guna Microwave
Letakkan nasi dalam bekas khas ‘microwave safe’. Basahkan sedikit dua helai tisu kertas dan tekapkan atas nasi dan masukkan nasi dalam microwave selama dua minit. Keluarkan nasi dan buang tisu di atasnya. Nasi yang mentah akan kembali gebu.
3. Mangkuk Air
Ambil mangkuk kecil dan isikan air panas. Kemudian buat lubang mengikut saiz mangkuk di tengah nasi dan letakkan mangkuk di dalamnya. Tutup periuk dan masak semula nasi di atas api yang perlahan sehingga benar-benar masak.
4. Tambah Air Garam
Masukkan sedikit air yang sudah bercampur garam pada atas nasi. Panaskan semula periuk selama lima minit atau sehingga wap naik. Jangan banyak sangat pula, agak-agak supaya ia tidak terlalu masin.
5. Guna Daun Pisang
Letak daun pisang atau plastik yang bersih atas nasi yang mentah. Pastikan ia menutup semua bahagian nasi. Tutup periuk dan masak semula nasi sehingga ia masak. Aroma daun pisang memang menaikkan lagi selera!
Nota: Jangan Gaul Nasi Mentah
Nasi yang mentah jangan digaul kerana biasanya yang mentah hanya melibatkan bahagian atas. Jika digaul, maka seluruh nasi akan terasa mentah. Dengan 5 petua nasi mentah ini, anda boleh kembali menikmati nasi yang dimasak tadi tanpa membuang atau membazirkannya.
Sila SHARE sekiranya petua ini bermanfaat!
The post Inilah Cara Memastikan Nasi Mentah Kembali Gebu & Sedap Dimakan appeared first on Petua Ibu.
from Petua Ibu http://bit.ly/2YfABow
0 comments:
Post a Comment