Bekas Pesakit Kanser Ini Kongsi Jenis Makanan Yang Patut Wanita Tolak Tepi, Cegah Sebelum Melarat!

Posted by mimisabreena on Saturday, March 31, 2018

Dalam tak sedar kanser telah menjadi satu penyakit senyap yang tidak mengenal batasan, miskin, kaya, tua, muda turut diancam. Pemakanan merupakan satu faktor yang ada kaitan dengan pencegahan, rawatan dan pemulihan. American National Cancer Institite telah melaporkan sebanyak 35% kanser mempunyai kaitan dengan pemakanan.

Kaitan ini meningkat sebanyak 80% sekiranya ditambah faktor merokok dan kekurangan senaman. Jadi menyemak balik jenis makanan yang patut dimakan dan tidak boleh dimakan, semak perkongsian dari seorang bekas pesakit kanser, Suzana Othman…

Nampaknya ramai yang dah mula nak amalkan pemakanan sihat untuk mengelak kanser. Untuk mereka yang berusaha mencegah kanser, jom ikut tips di bawah…makanan untuk pesakit kanser, makanan semasa rawatan kanser, jenis makanan untuk pesakit kanser, makanan cegah kanser, menu cegah kanser

1. Banyakkan makan sayuran hijau dan berwarna terang.

2. Makan buah-buahan sebelum makan nasi.

3. Rendam dulu sayur dalam bekas yang mengandungi air dan garam selama 5 minit sebelum dimasak untuk menyingkirkan racunnya, kemudian bilas bersih-bersih.

6. Potong dan rendam buah-buahan dalam air yang mengandungi garam sebelum di makan. Selain dapat menyingkirkan racun, ia juga menjadikan buah lebih tahan lama, tidak layu dan rangup. Untuk buah yang lembut seperti mangga, betik dan lain-lain rendam sebelum dipotong. Pisang, durian tak payah rendam.

7. Banyakkan makan makanan yang mengandungi B17 contohnya pucuk ubi, ubi kayu, nenas bersama empulurnya, anggur bersama bijinya, epal bersama bijinya dan kacang hijau.

8. Banyakkan makan ulam-ulaman.

9. Makan ikan laut elakkan makan ikan bela dalam kolam yang diberi makan dedak.

10. Ayam kampung dan organic lebih selamat dimakan berbanding ayam biasa.

11. Elakkan makan junkfood dan fastfood.

KHAS BUAT PESAKIT KANSER!

Diet di bawah adalah diet yg diamalkan ketika kita menghidap kanser seperti yang disarankan untuk pesakit yang menjalani rawatan alternatif B17.

Semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran boleh dimakan KECUALI:

  1. Tembikai
  2. Timun
  3. Kangkung

Makanan yang mengandungi agent anti kanser sangat DIGALAKKAN diambil setiap hari seperti…

  1. Nenas bersama empulurnya
  2. Anggur bersama bijinya
  3. Epal bersama bijinya
  4. Pucuk ubi
  5. Ubi kayu
  6. Kacang hijau
  7. Durian belanda

makanan untuk pesakit kanser, makanan semasa rawatan kanser, jenis makanan untuk pesakit kanser, makanan cegah kanser, menu cegah kanser

Selain itu, pesakit sangat DIGALAKKAN makan buah-buahan yang membekalkan tenaga segera seperti:

  1. Pisang
  2. Durian
  3. Betik

Makanan lain yang TIDAK DIBENARKAN untuk dimakan ialah:

  1.  Ikan
  2. Ayam
  3. Daging
  4. Seafood
  5. Susu dan produk tenusu
  6. Gula dan segala makanan yg mengandungi gula
  7. Sos
  8. Kicap
  9. Tauhu dan tempe
  10. Soya
  11. Kekacang
  12. Telur
  13. Semua jenis mee KECUALI bihun
  14. Semua jenis tepung KECUALI tepung beras dan tepung atta
  15. Roti canai xboleh, capati boleh
  16. Semua jenis roti KECUALI roti wholemeal
  17. Ajinomoto

Nasi putih dibenarkan dalam diet ini. Itu sahaja setakat ini yang terlintas kat kepala. Kongsi jika bermanfaat!

The post Bekas Pesakit Kanser Ini Kongsi Jenis Makanan Yang Patut Wanita Tolak Tepi, Cegah Sebelum Melarat! appeared first on Petua Ibu.



from Petua Ibu https://ift.tt/2E8JXIj

Previous
« Prev Post

Related Posts

March 31, 2018

0 comments:

Post a Comment